NOVINKY / Fotbalový bakovský tým ...

Jaroslav MARYŠKA - bývalý trenér A-týmu

napsal Karel Jedlička

28. červen 2016


      

 

Na závěr utrápené sezóny jeli bakovští fotbalisté na půdu neporažených Klíčan skoro jako odsouzenci na popravu, jenže po famózním vzepětí opouštěli trávník jako vítězové. „Nic nám nehrálo do karet, jako v celé soutěži. Klukům strašně moc děkuju," říkal dojatý trenér Jaroslav Maryška.

Jeho výběr nezlomila řada absencí ani nucená střídání obou stoperů. „Chytaly mě křeče po deseti hodinách cesty autem z mistrovství Evropy," litoval střídání v 25. minutě mladík Jan Resl. Nedohrál ani zkušený Jaroslav Kamenický, který na čáře zastavil tři jisté góly. I když domácí po přestávce konečně zúročili svůj drtivý tlak, dokázali Bakovští najít síly k naprosto nepravděpodobnému obratu na 1:2.

„Klíčany mají nejfotbalovější mužstvo v soutěži, nic jiného než zanďoura se tady hrát nedalo," konstatoval Jaroslav Maryška. „Pro mě je hrdinou hráč číslo šest Michal Kühnel, kterého jsem musel vytáhnout z béčka. Odmakal to, dal nádherný gól do šibenice a ještě výborně zaskočil ve středu obrany. Podržel nás i brankář Louda, v minulých zápasech se mu moc nedařilo, dnes to je pro něj satisfakce," vykládal Maryška po vítězné trefě Milana Mlynky v nastavení.

„V 93. minutě už jsem hlavně nechtěl prohrát," přiznal bakovský kouč. Blízko bylo bláznivé vyvrcholení, Lužec totiž v Ovčárech remizoval a o záchranu si to s Bakovem málem rozdal na dálku ve dvou penaltových rozstřelech. Nakonec mohli Bakovští slavit hned po závěrečném hvizdu teprve třetí jarní výhra i záchranu, o to sladší, že byla nakonec na úkor neoblíbeného Řepína.

„Byly to nervy, příští sezónu už to kluci zažít nechtějí. Já to nezažiju určitě, protože v Bakově končím," překvapil Jaroslav Maryška uzavřením svého druhého trenérského angažmá. Bez solidního posílení bude sezóna bez nervů skoro neřešitelný úkol. Na starost ho zřejmě dostane obránce Jaroslav Kamenický, právě on by měl být během letní přestávky jmenován Maryškovým nástupcem.

KAREL JEDLIČKA
Zdroj: https://boleslavsky.denik.cz/fotbal_region/bakovsky-trener-maryska-po-zazracne-zachrane-konci-20160628.html

 

Druhé kolo otázek pokládal opět Ondřej Zajíček - červen 2015...

Ohlédněme se nejprve za letošní jarní částí našeho A mužstva, panuje s ní ze strany trenérů spokojenost? Tým uhrál 25 bodů, dařilo se mu především doma, kde pouze jednou remizoval s jarním „válcem“ z Řepína, jinak vše vyhrál. Kde se to v týmu vzalo, když na podzim doma tápal? Ano. Začali jsme doma hrát zodpovědněji a nikoho jsme nepodcenili. Také jsme zkoušeli hrát doma na dva útočníky. Zápasy s Brandýsem, Labským Kostelcem se musely líbit. Trochu tomu chybělo více vstřelených branek, aby byli domácí fanoušci spokojenější.

Role se oproti podzimu prohodily, venku už to tak slavné nebylo. 2 výhry a 4 prohry a hlavně nevýrazná hra, kde vidíš hlavní rozdíly podzim-jaro, doma-venku? V motivaci. Brzo jsme ztratili možnost hrát o druhé místo. Dokud bylo o co hrát, tak jsme víc bojovali, viz Byšice. Ale hned další venkovní zápas jsme prohráli v Lužci, Pšovka „dostala“ tři body za zápas v Zárybech a bylo po nadějích. Doma jsme hráli zodpovědněji, nechtěli jsme zklamat naše diváky. Venku už to nebylo ono.

Celkově bylo cílem umístění do 5.místa, po podzimu se proslýchalo i o pokusu zaútočit na pomyslnou bednu. Co k tomu chybělo krom těch 4 bodů na boleslavské sousedy z Pěčic? Asi rozhodly vzájemné zápasy právě s Pěčicemi, kde jsme nezískali ani bod. I proto jsou právem před námi. Brandýs byl suverén naši skupiny a Pšovka šla také cílevědomě za druhým místem. Tabulka na špici je spravedlivá.

V této soutěži podruhé za sebou 4.místo. Má tým na to hrát v budoucnu ještě o něco výše, třeba až o postup do 1.A třídy nebo je pro Bakov adekvátní soutěží 1.B třída? Po loňském jaru jsem měl pocit, že bychom se měli poprat o postupové pozice, ale začátek podzimu nám těžce nevyšel a už se to nepodařilo dohnat. Naděje svitla ještě na začátku jara, ale jak již jsem řekl, rozhodl zápas v Lužci a kontumace výsledku Záryby – Pšovka. Pak už bylo rozhodnuto.

V naší skupině lze čekat trošku „čistku“ v jejím složení. Brandýs po zásluze postoupil, Pšovka si vybojovala postup z 2.místa, dolů jdou naši sousedi z Kněžmosta a překvapivě druhý nováček ze Záryb. Co na to říkáš? Navíc Vysoká míří dobrovolně do mělnického okresního přeboru, z Krajského přeboru k nám naopak míří Ovčáry. Co čekat od další sezony, plno nových a neznámých týmů? Až na sousedy na kopci z Kosmonos... Oba první týmy postupují zaslouženě. Tam není o čem. Co se týká sestupových týmů, tak Kněžmost se odsoudil již na podzim. Asi doplatil na nováčkovskou daň. Není jednoduché přejít z okresu do 1.B třídy. Záryb je mi líto. Proti nám odehráli výborné zápasy. Jenže je položil 9 bodový odpočet a „zázračné výkony“ ostatních týmů bojujících o záchranu. Odstoupení Vysoké je pro mě překvapením. Jaké bude sloužení naší skupiny, je trochu záhadou. Jsem také zvědavý na suveréna našeho okresu z Kosmonos. Jak si povede.

V celém českém fotbale má spousta týmů problémy, ať už finanční či s nedostatkem hráčů, proto se postupně přihlašují do nižších soutěží nebo odmítají postoupit výše. Má tedy vůbec smysl klást si nějaké cíle, když se pak dá postoupit i třeba ze 4.místa? Mělo by to mít smysl. Soutěživost a chuť poctivě vyhrávat by se neměla vytrácet. To že ubývá hráčů, je dáno bohužel dobou. Mladí mají jiné, pohodlnější zájmy. Také pracovní povinnost jsou samozřejmě přednější před fotbalem. A také si myslím, že není šťastné řešení mít Krajský přebor a 1.A třídu o 16 mužstvech. Podle mě je to moc.

Na závěr k současnému kádru. Co hráči, kteří u nás jsou na hostování, je zájem o jejich pokračování, nebo jak situace vypadá? A hráči, kteří jsou naši kmenoví a hostují po různých klubech, plánuje se nějaký jejich návrat? Možné doplnění týmu, je v jednání nějaké možné posílení? A někteří hráči plánovali ukončení svého účinkování v A týmu, můžeš upřesnit, jak jejich situace momentálně vypadá? Má někdo zaječí úmysly? O hráče, kteří jsou u nás na hostování, máme dále zájem. Vše záleží na jednání s jejich mateřskými kluby. Co se týká příchodů, tak uvidíme, jak se rozhodne Milan Mlynka, který byl na hostování v MSK, dále máme rozjednán příchod Martina Brože z Čejetic. Jinak chceme dát příležitost nadějným klukům z dorostu. Ukončení u áčka opravdu někteří hlásili, ale já stále věřím, že nám ještě pomohou. A odchody? Patrik Špringer projevil zájem hrát v sousední Nové Vsi. Tak uvidíme.

Ptát se jestli jako trenér pokračuješ je asi zbytečné, ne?  Pokračuji.


 

První kolo otázek - podzim 2014

Jardo, stručně, ohlédni se za svou aktivní a nynější trenérskou kariérou, kde všude jsi působil a s jakými úspěchy? Jsem odchovancem Ranky Nová Ves, kde jsem začal  i ukončil aktivní fotbalovou kariéru. Mezi tím jsem hrál v MSK krajský přebor a v Bakově okres a I.B. Za úspěch považuji postup s mateřským oddílem z pralesní IV. Třídy až do okresu. Při postupové sezóně 1993/94 jsem byl dokonce nejlepší střelec soutěže. Trenérskou dráhu jsem začal hned po ukončení hráčské kariéry v Nové Vsi. Ale po roce a půl jsem ho ukončil. Nebyly výsledky. Ty se dostavily až ve druhém mém angažmá a to v Bakově. Tam se nám podařilo s bezvadnou partou 2x během pěti let postoupit. Z okresu do I.A a tu jsme famózním jarem zachránili. Toho si zatím cením nejvíce.

Druhým rokem opět vedeš současný A tým, co tě vedlo k návratu zpět na lavičku?  Těžká otázka. Abych pravdu řekl, tak mě přemluvil Tomáš Zahrádka, můj kolega z minulé sezóny, s kterým jsme tuto generaci hráčů už trénovali v dorostu.

Jak bys celkově zhodnotil letošní podzimní část? Liší se tvé představy o umístění či bodovém zisku s předsezonními cíly?  Po výborném jaru jsem očekával větší bodový zisk. A ani ve snu by mě nenapadlo, že v Řepíně budeme hrát o poslední místo. Konečných 20 bodů je pro mě zklamáním.

Kde vidíš hlavní příčiny zbytečných ztrát z domácího trávníku, kde se týmu moc nedaří?  Chybí střelec formátu Honzy Resla. Na každou branku se strašně nadřeme. Nevyhovuje nám hrát do zatažené obrany a tvořit hru. A doplácíme na fatální chyby viz zápas s Dolním Bousovem a Lužcem.

Naproti tomu tým jen jednou prohrál venku a to v utkání na FC Mělník, kde byl po většinu utkání lepším týmem. Kde se to v mužstvu bere, že dokáže vozit pravidelně body ze hřišť soupeřů, ale poté je nepotvrdí doma?  Venku se nám opravdu hraje lépe. Vyhovuje nám hra ze zajištěné obrany, kde máme zkušené hráče. A na kluky není ani takový tlak, jako při domácích zápasech.

Co se ti honilo v hlavě před utkáním 6.kola, kdy mužstvo cestovalo na půdu do té doby také tříbodového Řepína a hrálo se o poslední místo v tabulce?  Že už to musíme zlomit! A také jsme konečně nastupovali kompletní. Ten zápas jsme zvládli.

Z tvého pohledu nejlepší a naopak nejhorší utkání během podzimní části?  Výborně jsme hráli v Brandýse, kterému jsme v předposledním kole jako první sebrali tři body. A i následující zápas doma s Vysokou byl velmi kvalitní. Naopak domácí porážka s Lužcem bolí asi nejvíce.

Cíle do zimní přípravy a poté jarní části naší soutěže, chtěl bys nějak doplnit současný kádr? Připravit se tak, abychom pokračovali v načaté sérii bez porážky co nejdéle. Každý trenér by chtěl doplnit kádr o kvalitní hráče. Ale záleží na možnosti klubu. Nějaké představy a konkrétní jednání již jsou.

Tvůj tip na vítěze naší skupiny, uhájí Brandýs postupovou pozici? Který tým tě během podzimu mile či nemile překvapil?  Myslím, že si Brandýs pohlídá svůj náskok. Ale loňská zkušenost Bousova dává ostatním týmům v závěsu naději. Čeká nás zajímavé jaro.

A na závěr, co bys popřál fanouškům do nadcházejícího roku 2015? Hlavně hodně zdraví a štěstí....