NOVINKY / Fotbalový bakovský tým ...

HATTRICK VAŇKA SICE OTOČIL, ALE NESTAČILO TO.

napsal Roman Vaněk

16. srpen 2021


SK BAKOV-AFK LUŽEC

4:4 (1:2)

Branky: 50., 53., 59.VANĚK, 30.FRELICH – 22.,76.TAUCHMAN, 37.VACULÍK, 60.UHER

ŽK: 0:1

Rozhodčí: KAREL HRON – VLADIMÍR KRATOCHVÍL, MILAN HOLÝ

Sestava SK BAKOV:

1 KLÍMA VOJTA

5 VITMAJER TOMÁŠ - 7 KVAPIL JAN - 14 HÁJEK PETR - 11 HŮLKA JOSEF

10 VITMAJER PETR - 4 FRELICH RADEK - 8  FORMÁČEK TOMÁŠ  - 16 VANĚK MATĚJ

23 BOŠKO DAVID  -  9 AJCHLER MARTIN

Trenér Jaroslav KAMENICKÝ      Asistent MILAN BERÁNEK

 

Příprava na novou sezonu se bakovákům výsledkově moc nevyvedla, pouze v generálce proti slabšímu Beznu si minulý týden po výhře 8:4 posílili sebevědomí. V sobotu na střelecké hody navázali, jenže čtyři vstřelené branky k vítězství nevedly. Po koronavirové pauze dlouho očekávané mistrovské představení museli Kamenického svěřenci otáčet, o což se třikrát zasadil přesně mířící Matěj Vaněk. Svůj výkon mohl korunovat čtvrtou brankou, ale v jasné pozici selhal a hosté poté skóre srovnali. Ze šťastného střelce se nakonec stal smutný hrdina.

Naposledy se A-tým představil doma v mistrovském zápase 5.října 2020 (SK Bakov-Vysoká 2:1). Po téměř roční pauze nastoupil natěšený Bakov na svém hřišti v základní sestavě s uzdraveným Davidem Boškem a Martinem Ajchlerem, a s navrátilcem Tomášem Formáčkem. Trenér Jaroslav Kamenický nenominoval do zápasu z různých důvodů nováčky v bakovské kabině, na premiéru si musí tak počkat záložník Petr Matouš (FC Mukařov) a brankář Martin Halbich (Slavoj Stará Boleslav). Třetí letní posilou je středopolař Marek Maňas (SK Rejšice), jenž bakovský dres oblékal již v sezóně 2019/2020.

Bakov pálí pata hlavně na pozici brankáře, právě Halbich by měl nahradit jedničku Tomáše Majzlana, který nyní tráví pracovně většinu času v zahraničí, a Kamenický se na něj nemůže spolehnout. Proti Lužci musel mezi tři tyče dorostenec, šestnáctiletý Vojta Klíma. V premiéře v základní sestavě se ihned uvedl pohotovým zákrokem, v 17.min zachytil jistý gól. Rohový kop Tauchmana poslal hlavou k tyči střelec hostí Kučera, Klíma bravurním zákrokem podržel svůj tým. Zakrátko byl na trestný kop už krátký, úspěšnou realizaci provedl soupeřův nejzkušenější hráč Tauchman a ve 22.min tak otevřel účet sobotní přestřelky - 0:1.

Úvodní mistrovský souboj sezony neměl zpočátku šťávu, nelítostné vedro nevybičovalo hráče k větší aktivitě, první poločas příliš šancí nenabídnul, byť padly tři branky. O druhou a třetí změnu stavu se postaraly defenzívní štíty svých týmů. Po půlhodině hry si Bakov vytvořil tlak a vyrovnal. Všude přítomný kapitán týmu Frelich zpoza vápna vystřelil, ale střela mu byla zblokována, opětovný pokus již proletěl do lužecké sítě – 1:1. Vedení na svou stranu mohl ve 35.min strhnout Boško, s druhým útočníkem Ajchlerem si vyměnil míč a pak ze slibné pozice ho poslal na soupeřovu branku, opět ho však zachytila obrana. O dvě minuty později už míč v síti skončil, ovšem na opačné polovině hřiště. Pro centr si neohroženě šel benjamínek Klíma, jenže míč poslal pěstmi pouze do nebezpečného prostoru, kde na něj byl připravený Vaculík, jeho volej skončila v opuštěné brance – 1:2.

Bakov chtěl odejít do kabin s lepším výsledkem a v poslední minutě si vytvořil tlak, ale své šance neproměnili Vitmajer P. ani hlavičkující Kvapil.

Kamenický poslal hráče do tohoto zápasu v rozestavění 4-4-2. V útoku postavil dva rekonvalescenty, Boška a Ajchlera. První stál pro zranění rok, druhému vystavila operace kolene stop na dva roky. Ajchler ale zvládl  pouze jeden poločas, po jednom hlavičkovém souboji se necítil dobře a musel střídat. Nahradil ho Hammer, který se postavil na pozici levého záložníka, Vaněk se posunul do útoku.

Hosté v poločase nestřídali, ale šachovali s pozicemi nejmladších hráčů. Krajní záložníci Černohlávek a Hruška (oba 2002) si vyměnili strany. Změny na hřišti přinesly ovoce však bakovským barvám.

Na levé straně vnesl svěží vítr čerstvý Hammer a na hrotu začal plnit trenérovo ultimátum Vaněk. Dostal totiž čtvrthodiny na vstřelení gólu. Další účinkování na trávníku si pojistil již za pět minut. Pomohl mu k tomu Boško, jehož přesný centr zprava poslal křižnou hlavičkou ke vzdálenější tyči - 2:2. Vaněk se trefil poprvé a začalo devítiminutové bakovské galapředstavení. Za další tři minuty zatáhl Hammer míč do vápna a Vaněk zužitkoval jeho průnik po „lafatovsku“ – 3:2. Neuběhlo ani pět minut a Boško vymyslel další parádu, ukázkovou kolmicí vyzval Vaňka k sólovému nájezdu. V 59.min se nejlepší bakovský střelec vyhnul ofsajdové pasti a chladnokrevně završil hattrick – 4:2 !!!

Lužec byl na ručník, ale do ringu ho nevhodil a vyválčil bod. Remízu zachránili nejzkušenější matadoři v týmu. Bohužel pro domácí kontaktní branka přišla velmi brzy. V 60.min snížil jedenačtyřicetiletý Uher – 4:3.

Tříbodový zisk mohl pro Bakov přiblížit opět Vaněk, v 66.min vypálil jedovku Hammer, brankář stačil míč vyrazit jen před sebe, dorážku měl na kopačce střelec zápasu, první pokus mu zblokoval stoper, druhá střela letěla bohužel nad branku. Tento moment neměl rozjetý Bakov zastavit. Všichni věřili ve vítězství. Jenže do konce zápasu zbývalo mnoho času, a jednobrankové vedení bylo chabé. Bakov o něj přišel po 16 minutách. Stalo se po další standardní situaci písknuté pro  Lužec. Trestné kopy měl na starost Tauchman, tento dvaačtyřicetiletý stoper měl v 76.min luxusní pozici. Z hranice vápna poslal míč k volné vzdálenější tyči kolem zdi, a stejně jak brankový účet zápasu otevřel a tak ho také i zavřel - 4:4.

Protože rozdílové penalty byly zrušeny a oba týmy si připsaly do tabulky po jednom bodu.

NAPIŠTE KOMENTÁŘ